Kansainvälinen seksityöntekijöiden oikeuksien päivä TÄNÄÄN!

Minullakin on oikeuksia seksityöntekijänä. Jos jaan hyvin karkeasti tapaamani ei-seksityöntekijät kahteen ryhmään, niin ensimmäinen ryhmä kauhistelee ettei touhu ole laillista, toinen ryhmä toteaa ”ammatti siinä missä muutkin”.

Itse sijoituin tuohon jälkimmäiseen ryhmään ennen kuin aloin huoraamaan. Minulla oli vakaa aikomus tehdä asiat pilkulleen niinkuin kuuluu. Aika pian kävi ilmi, että asiat eivät olekaan ihan niin helppoja. Sen takia, että seksityöntekijöiltä puuttuu tiettyjä oikeuksia.

”Moikka, voiko seksityöntekijä tulla Op:lle kevytyrittäjäksi?” Vastaus: ”Meillä on ainoana rajoituksena suoraan seksin myyntiin liittyvä toiminta, jonka laskuttamiseen palveluamme ei valitettavasti voi käyttää.” Perusteluja pyydettäessä vastaus kuului: ”Olemme linjanneet ettei kyseistä toimintaa ole mahdollista laskuttaa kauttamme.”

Okei. Kevytyrittäjyyspalvelu Ukko.fi? Eivät ota seksityöntekijöitä. Holvi? Sama tarina. Maksaisikohan asiakkaat kortilla, jos maksupäätteen hankkisi? Ai enkö voi saada sitäkään? Selvä, en kai minä sellaista tarvitsisikaan.

Toinen juttu. Minulla ei ole vanhaan päivätyöpaikkaani enää mitään asiaa, koska ex-työnantajan mielestä olisi moraalinen ongelma pitää seksityöntekijää palkkalistoilla. En muuten ikinä saanut perusteluja sille, että miten se olisi moraalitonta. Ehkä olisin alkanut myydä seksipalveluita papoille tai rekrynnyt mummoja hankkimaan lisätienestiä eläkepäivien ratoksi? Olin hoitajana tarkka yksityisyydestäni, mutta toki juuri seksityöstä olisin hoidettaville huudellut…

Jäi myös vähän epäselväksi onko moraaliongelma pätevä syy olla palkkaamatta töihin vai oliko kyse syrjinnästä. Ammattiliiton kanta oli se, että työntekijä saa tehdä vapaa-ajallaan mitä haluaa. En kuitenkaan jaksanut tehdä asiasta sen isompaa numeroa, ja se näin jälkikäteen hieman harmittaa.

Kolmas juttu. Minä haluaisin oman toimitilan, jossa voisin tavata asiakkaita. Vaan lähdepä vuokraamaan asuntoa toimitilaksi seksityöntekijänä. Rehellisyyden nimissä, en ole edes yrittänyt. Voi olla, että joku päivä vielä kokeilen, ihan vain voidakseni tulla tänne jakamaan kokemuksia… Asunto pitäisi vuokrata ihan vain asumista varten, mutta pieni rehellinen ääni mun sisällä ei halua tehdä sitä. Kolmas vaihtoehto olisi ostaa asunto, mutta minulla on tässä jo yksi asuntolaina hoidettavana.

Neljäs juttu. Omalla naamalla toimiminen. Siihen minulla toki olisi oikeus (kuten muutamat upeat kollegat ovat näyttäneet esimerkkiä!). Käytännössä se kuitenkin vaikuttaisi negatiivisesti niin minuun kuin mahdollisesti myös vanhempiini. En minä halua omalla työlläni aiheuttaa itselleni/ läheisilleni ongelmia siviiliin.

Huh, olikohan tässä tärkeimmät? Ainakin tärkeimmät juuri minun omasta henkilökohtaisesta näkövinkkelistä. Tiedostan, että asemani Suomessa on monilta osin hyvä moneen muuhun maahan verrattuna, mutta nyt kun Suomessa ollaan, niin olisin mielelläni tasavertainen yrittäjä muiden täkäläisten yrittäjien joukossa.

Anteeksi tästä kaikesta negatiivisuudesta, onhan ihanaa että tämä päivä on olemassa! Nämä ongelmat seksialalla vain ovat minulle ja monille muille seksityöntekijöille arkipäivää, joten tässä muutama syy viettää tätä päivää JA levittää tietoa seksityön arjesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *